Massageutbildning – Bli massör

Under en massageutbildning kommer du få alla de teoretiska och praktiska erfarenheter du behöver för att jobba som massör. Att jobba som massör innebär att du jobbar med kroppsbehandlingar och muskeltöjningar antingen i rehabiliteringssyfte, för att motverka skador eller för avslappningssyften. Det handlar inte bara om spabehandlingar heller utan många massörer riktar in sig som idrottsmassörer. Här får du som vill bli massör bra information.

Läs mer

Massageutbildningar

Det finns många olika val av massageutbildning där du kan specialisera dig på en specifik sak eller välja en mer vanlig form av allmän eller klassisk massage. Det finns också olika nivåer där du generellt börjar med en utbildning som friskvårdsmassör men kan senare fortsätta med en medicinsk massageterapeut-utbildning.

Humanova Massageutbildning

Humanovas massageutbildning är en djupgående massage-kurs baserad på personlig handledning och feedback. Utbildningen hos Humanova sker alltid i mindre grupp med ett max antal deltagare för att säkerställa kvaliteten av undervisningen. För att spika dina kunskaper under utbildningen läggs mycket tid och fokus på praktiskt utförande utöver den teoretiska kunskapen. Efter avklarad massageutbildning får du titeln som diplomerad massör.

Axelsons Institute Massageutbildning

Det finns få utbildare med så gott utbud som Axelsons utbildningar. Där kan du välja att läsa alla 3 steg till medicinsk massageterapeut eller specialutbilda dig med massageutbildningar som specialiserar sig mot olika behandlingstyper, så som bindvävnadsmassage, hot stone massage eller ansiktsmassage.

Bergqvist Massageutbildning

Bergqvists utbildningar har de också ett maxantal av deltagare vid varje kurs för att vara säkra på att kvaliteten av massageutbildningen inte blir lidande. Deras kurser bedrivs oftast över 10 månader för att det ska vara bekvämt att kombinera utbildningen med ett annat jobb. Precis som de andra får har du även ett antal timmar som ska läggas på egen hand för praktik, vilket går at göra hemma på egen ort för att redan under utbildningen bygga upp en kundbas.

Varför ska du bli massör?

Det finns flera anledningar till att skaffa sig en professionell massageterapeut-utbildning och bli massör.

1. Massör-jobb — Hög efterfrågan

Massage som en form av friskvård och återhämtning blir allt vanligare. Det är just nu en hög efterfrågan på massörer och det skapar en tydlig jobbtrygghet att jobba som massör. Fysisk terapi och återhämtning kommer alltid att behövas och i takt med att människor blir mer stillasittande i sin arbetsdag måste det behandlas på rätt sätt. Då är det perfekt att jobba som massör och ta del av den marknaden. Massage-jobb sker kanske oftast av egenföretagare på deltid, på flera jobbsöksidor finns det dock många massör-jobb. Ledigajobb.se, exempelvis, har en egen kategori för massageterapeut-jobb.

2. Snabb utbildning

Det finns många typer av massageutbildningar men en certifierande massageutbildning tar runt 300 timmar att utföra och innehåller:

  • Studietimmar på plats
  • Distanstimmar
  • Hemstudier
  • Praktiska övningar

En fullständig massageterapeut-utbildning för att bli massör går vanligen i tre steg; friskvårdsmassör, massageterapeut och medicinsk massageterapeut. Hur stegen delas upp är olika från utbildning till utbildning men vanligtvis är det antingen helgträffar eller vardagsutbildningar.

Efter alla tre steg, som tar runt 20 veckor om du vill läsa alla direkt, är man en specialist inom massage och kan hantera även komplicerade fall. Vill du endast jobba med friskvård är det ingen fara att bara läsa ett av stegen och fortsätta specialisering senare.

3. Egenföretagande och flexibelt schema

Många massörer väljer att driva eget företag och sen hyra ut sina tjänster till salonger eller företag. Detta är en mycket stor anledning för många att bli massör. Det gör arbetet otroligt flexibelt och du har mycket stor möjlighet att sätta dina egna tider. Perfekt om du behöver jonglera mellan familjetid och ett annat jobb.

Massör – Lön och jobbutsikt

En massör tjänar i medelsnitt 25 000 kr i månaden. Det kan vara betydligt mer i lön beroende på specialisering och hur många kunder du kan hantera. Det finns ett ökande behov av utbildade massageterapeuter, du kan läsa mer om framtidsutsikterna på Framtid.se.

De allra flesta massörer är egenföretagare och tar runt 800kr per timme (inklusive moms) för privat vård. För att ta ut en lön på 25 000kr, betala sociala avgifter (32%) och fasta avgifter som lokalhyra och material (ex. 6500 kr) behöver du fakturera ca 60 timmar per månad. Vilket är en arbetsbelastning på ca 40%.

4. Stor variation på arbetsmiljö

Din arbetsplats kan vara allt från friskvårdskliniker på vårdcentraler till spaanläggningar vid stranden. Det är få jobb där du kan hitta sådan variation inom samma yrke. Då du kan hyra ut dina tjänster kan du variera i teorin dagligen var du har din arbetsplats men du kan såklart sätta upp en egen studio hemma.

5. Avslappnande miljöer

Då det ofta är fokus på att dina klienter ska kunna känna sig avslappnade är det viktigt med en avslappnande miljö, den kommer du såklart också automatiskt ta del av i din arbetsdag om du kan jobba som massör.

Något att tänk på är dock att din kropp är ditt arbetsredskap och därför är det extra viktigt att du ockås tar hand om din egen hälsa. Du kan läsa mer om detta på Arbetsmiljöupplysningen.se.

6. Att hjälpa andra

Målet med din massage ska alltid vara att få människor att må bättre oavsett om det gäller avslappnings- eller rehabiliteringsmassage. Många ser det som en av de största fördelarna med att jobba som massör. Att hjälpa andra må bättre är mycket belönande, särskilt när du återkommande kommer att träffa vissa klienter och verkligen kunna följa dem genom deras läkningsprocess.